onsdag, januari 18, 2006

mitt i ett hamburgarmecka

undrar ni hur en dag på ett hamburgerhak kan se ut? det kan jag lätt berätta för er! ;)

man jobbar antingen öppning, stängning eller mellanpass. själv råkar jag vara ett stängningsoffer och jobbar just därför mest kvällar...

16.00
kliver på golvet. tar en titt på medarbetaruppställningen - ok, kök för mig idag. (köket är roligt!) tvättar händer, i minst 20 sek!, och går sedan till arbetsledaren för att kontrollera att jag ska vara i köket med en gång.

16.30
börjar bli varm i kläderna. lägger några burgare då och då. hinner även med att göra lite "förstängning" så som att diska ventilationsgaller till exempel...

17.00
det börjar trilla in mer och mer folk, det närmar sig rush. folk har slutat jobbat, barnen är hämtade på dagis och alla är jättehungriga. man bygger upp ett litet skåp så att gästerna ska få sin mat direkt på beställning.

17.30
fortfarande ganska lagom med gäster. hinner med att fylla upp lite råvaror. bra att ha om det blir en rejäl rush. eventuellet är man på rast vid den här tiden också, tar sig en matbit eller två..

18.00
nu brukar rushen ha satt igång. gäster äter burgare av alla de slag, en del med extra ost och kanske utan gurka (den kan man ta bort själv faktikst, reds. anmärkning). samtliga av kökspersonalen jobbar på i ett högt tempo. glöm inte fritera fisk!

19.00
vid den här tiden börjar det lugna ner sig. man kan pausa lite och ta en dricka. sen fortsätter man förbereda för kvällens stängning, diska några redskap man inte behöver. gör rent och stänger en brödrost kanske...

20.30
rast! underbart. äter en hamburgare med extra kött och mycket lök. gärna lite sudoku och en clementin på det också, haha ;)

21.00
tillbaka på golvet. fortsätter att förstänga. beroende på veckodag varierar det hur mycket man måste dressa burgare också. onsdagar runt den här tiden är alltid mer att göra. en del firar ju lillelördag! ;)

22.00
inte långt kvar. börjar bli klar med det viktigaste av förstängningen. kan coola ner lite och lägga burgare på beställning. diskar en bricka då och då, checkar läget, plockar prylar...

23.30
nu kommer de flesta i stan på att de nog egentligen är jättehungriga. fort fort kommer de till oss och ska ha allt som finns att välja på menyn. gärna friterade produkter, som tar extra lång tid. men då är det bara att köra på. man har ju haft det ganska lugnt innan...

23.57
nu kommer en absolut sista personen på att den är sugen på en fiskburgare. jaha, bara att göra den också. pommes frites piper och beställningen är klar att ges ut. smaklig måltid! pang på dörren. lås. pust, nu är det stängt för idag.

01.00
nu har vi lyssnat på vrålhög musik, fulat oss och stängt restaurangen i en hel timma. diskat, moppat, plockat, städat, putsat ja.. det mesta. äntligen får man gå hem och varva ner!

02.30
har man tur kan man somna runt den här tiden. om man lyckats varva ner. annars sitter man framför teven, datorn eller läser en bok i väntan på att gäspa sig till sömns...

Jadu! Så kan en dag på ett hamburgerhak faktikst se ut =) Jag har vart med om både konstigare, tråkigare och roligare dagar på mitt jobb. men i det stora hela ser det du såhär! för det mesta har man faktiskt roligt, tack vare alla goa arbetskompisar!

Inga kommentarer: